6 nápadů, jak zařídit čtecí koutek u vás doma

12. 1. 2021 | Interiér

Sychravý leden vybízí k tomu, abychom se zachumlali do deky, uvelebili v křesle a ukrátili si dlouhé večery příjemným čtením. Pokud jste pod stromečkem našli tolik knížek jako já, určitě máte co dělat až do jara. Abyste si zimní pohodu u knížky jaksepatří užili, zařiďte si doma stylový čtecí koutek. Jde to i v malém panelákovém bytě.

1. Správné místo v prázdném koutu

Když s klienty řeším obývací pokoj, často se mě ptají, co mají dát do prázdných koutů. Volný prostor zútulní čtecí koutek, který oceníte nejen po designové stránce. Samozřejmě nemusí být jen v obýváku. Může dělat parádu v ložnici nebo zútulnit chodbu.

2. Pohodlí nade vše

Ušák, minimalistické křesílko nebo houpací křeslo? To záleží na vašem vkusu, ladění interiéru i prostorových možnostech. Pokud máte větší volný prostor, klidně si pořiďte i lenošku.

Než se vrhnete po hlavě do nakupování, zamyslete se nad tím, jaké křeslo zapadne do celkového interiéru. Nebojte se výrazných kousků ani barev nebo vzorů. Mohou dodat interiéru zcela nový vzhled.

Zdroj obrázku: Pinterest

Nabídka e-shopů je plná originálních kousků. Křeslo si ale raději před nákupem vyzkoušejte v showroomu. Jen tak si budete jistí, že je pohodlné a odpovídá vašim představám. Pokud k vašemu vysněnému kousku prodávají také podnožku, určitě ji oceníte. Natáhnout si při čtení a relaxaci pohodlně nohy je k nezaplacení.

Při výběru se nemusíte omezovat jen na nabídku obchodů s nábytkem. Křeslo nemusí být nutně nové. Možná máte pěkné křeslo po babičce na půdě nebo ve sklepě. Když ho necháte zrenovovat, dostane nový kabát a stane se originálním doplňkem vašeho interiéru. Navíc vás rodinný klenot zahřeje u srdce kdykoliv na něj usednete.

3. Místo na kafe i knížky

Šálek kávy nebo čaje u čtení si vychutná rád snad každý. Nezapomeňte proto křesílko doplnit nižším stolkem na odkládání kávy, knížek a jiných drobností. Nemusí být velký, praktické jsou stolky kulaté nebo oválné. A klidně kupte rovnou dva, které se dají zasunout pod sebe, pokud vám to místo dovolí. Místo stolku dobře poslouží i dřevěná stolička nebo dřevěná bedýnka. Fantazii se meze nekladou.

Zdroj obrázku: Unsplash
4. Na dobré čtení dobrá lampa

Lampa ke čtecímu koutku neodmyslitelně patří. Může vytvořit příjemné osvětlení místnosti, i když u ní zrovna nesedíte. Ideální volbou je lampa na stojanu s nastavitelným stínidlem, které můžete nasměrovat podle potřeby.

Lampa může mít dřevěný nebo kovový podstavec a stínidlo kovové, skleněné, látkové či papírové. V interiéru působí příjemným dojmem lampy trojnožky (tripody). Stínidlo mají většinou látkové, které bývá umístěno na pevno. Pokud zvolíte vkusnou látku, lampa dodá šmrnc celé místnosti. Nemáte na stojací lampu prostor? Dobře vám poslouží také nástěnná lampička.

5. Kniha v hlavní roli

Co by to bylo za čtecí koutek, kdyby v něm nebyla knihovna? Úložné prostory na knihy si nechte nejlépe vyrobit na míru z masivu či jiného kvalitního materiálu. Lamino a další umělé materiály jsou sice in, ke knihám se ovšem nejlépe hodí poctivé dřevo. Pokud máte hodně knih, knihovnu si nechte vyrobit přes celou stěnu až po strop. Jestli místo se čtecím koutkem neoplývá prostorem, postačí police na stěně. Není místo ani na polici? Potom alespoň dekorujte stěny obrázky , vkusnou tapetou nebo barevným nátěrem, který koutek zútulní.

6. Kouzla s polštářky, plédy a květinami

To nejlepší na závěr je dekorování. Koutek zkrášlí a zútulní květiny – dva až tři květináče různých velikostí budou tak akorát. Při volbě pokojových květin popusťte uzdu své fantazii. Svůj comeback slaví fikusy a monstery. Alternativou ke květináčům mohou být vázy s květinovou dekorací nebo se sušenými květinami a travinami, které můžete podle sezóny obměňovat.

Zdroj obrázku: Unsplash

Pléd a polštářky, které můžete barevně sladit s interiérem nebo rovněž obměňovat podle ročního období, dodají pocit pohodlí. Zkrášlete jimi lenošku, ušák nebo křeslo. Nakonec už zbývá jen odkládací stolek. Ten ozdobte drobnostmi, které vám dělají radost.

Na závěr jsem pro vás připravila návrh, kterým se můžete inspirovat. Pod koláží najdete odkazy na jednotlivé produkty.

Pokud je pro vás interiérový design španělskou vesnicí, napište mi. Budete mít jistotu, že při realizaci čtecího koutku nešlápnete vedle.

Mějte se krásně.

Tereza

Návrh a realizace domovů

Komerční prostory